Видео оглед

Имоти за продажба и под наем с видео клип

Тук ще намерите пълен списък с нашите оферти за продажба и под наем, в които има прикачен видео клип. С помощта на нашите клипове имате възможност да направите видео оглед на имота, седейки пред компютъра.

Видео клиповете са с продължителност няколко минути и показват общия вид на имота, интериора, обзавеждането, неговото състояние и степен на завършеност, както и гледките, който се откриват от него. В клиповете ще видите и достъпа до имота, неговата градина, ако това е къща или ако става дума за парцел – изгледа и окръжаващата го среда

Можете да гледате видеото към всеки имот като кликнете с мишката на символа „>”, разположен под най-голямата снимка на имота. Видео клипът ще се отвори в отделен прозорец, който ще можете да увеличите на цял екран.

№ 1087 Свети Влас
Площ: 63.53 m2
Стаи: 2
39 900 €
№ 1157 Свети Влас
Площ: 252 m2
Стаи: 7
199 000 €
№ 1159 Свети Влас
Площ: 50 m2
Стаи: 2
33 000 €
№ 1190 Свети Влас
Площ: 77.31 m2
Стаи: 3
46 000 €
№ 1223 Свети Влас
Площ: 33.00 m2
Стаи: 1
15 000 €
№ 3648 Свети Влас
Площ: 28 m2
Стаи: 1
17 800 €
ОЩЕ ВИДЕО

 >

Ние в МОДА ПРОПЕРТИ се стремим да заснемаме и качваме видео клипове на всички наши оферти, тъй като това не е лукс, а необходимост, улеснявайки вашия избор на имот.

СВЕТИ ВЛАС:

 

Уважаеми потребители, Екипът на МОДА ПРОПЕРТИ разчита на Вашето съдействие, за да публикуваме максимално вярна и пълна информация в рубрика "Полезно" на нашите сайтове. Затова Ви молим, ако откриете грешки в поднесената информация или искате да я допълните, да ни изпратите Вашите текстове, снимки и корекции! Изпратените от Вас данни ще бъдат използвани от нашите Администратори за подобряване на съдържанието. Моля, пишете на кирилица. Предварително Ви Благодарим!

 

 


Приведете имота си в „търговски вид“

В нашата практика се е слуявало не еднократно, даден имот да не се продава понеже и резхвърлен и не пригледен. След, като помим клинтите да си го подредяд, то продажбата е факт още с първия оглед, след привеждането на имота в „търговски вид”. Това спомага и за получаването на добра сума при продажбата на вашето жилище. Така да подчертавате неговите предимства, и го направите привлекателно за купувачите. Важно е да осъществите тази задача без да харчите излишни средства за ремонт, който клиентът няма да хареса. Ето няколко полезни съвета:
Базови изисквания 
Чистота
Всички сме съгласни, че първото впечатление е от изключителна важност. След като знаете това – действайте! Почистете санитарните помещения и пода, забършете прахта от мебелите, изперете завесите и проветрете – въздухът трябва да е свеж. В случай, че имотът е стар, трябва да се постараете той да е спретнат, да носи с гордост своята история, а не да изглежда западнал. Трябва да е поддържан и да ухае свежо.
Подреденост
Приберете и подредите всички лични предмети. На кандидат купувачите им е достатъчно дискомфортно да влизат в чужд имот, за да ги обременявате допълнително с разхвърляните си вещи. Приберете палта, обувки и всичко излишно от коридора, разчистете хола, измийте чиниите и почистете кухнята, изтупайте и покрийте леглото си, разчистете санитарните помещения. Недопустимо е да въведете кандидат купувач, докато имате разхвърляни дрехи и предмети наоколо.
Светлина и уют
Ако наистина желаете да създадете усещане за комфорт, пуснете светлината да влезе в имота ви. Почистете прозорците, дръпнете щорите и завесите, светнете лампите. Изключете телевизори, уредби и всички източници на дразнещ звук. Включете камината или климатика. Изхвърлете излишни мебели, обемни китеници и други предмети, които ограбват усещането за пространство. 
Емоция
Отърсете се от емоционалната си привързаност към жилището и смекчете „присъствието си“ в него.

За да бъде успешна продажбата на вашето жилище, трябва първо да приемете мисълта, че скоро то няма да бъде ваше.

* Като начало е добре да помолите ваш приятел да ви помогне да погледнете на имота си с други очи. Когато сте живели в него прекалено дълго, вероятно нямате обективна оценка относно това какво е добре да се промени, кое би могло да дразни клиентите или да ги разсейва, кои от „любимите“ ви неща всъщност са красиви само за вас.

* След като получите обективна оценка за вида на жилището си, пристъпете към премахване на личните вещи от него. Снимки от семейни събития, сувенири от пътувания, награди, купи, наследствени вещи и т.н. разсейват и дразнят клиентите. За вас е добре те да могат да си представят себе си и своето семейство във вашия имот. Това не може да стане, ако личните ви вещи са навсякъде.

* Ако възнамерявате да вземете някои от любимите си неща със себе си, по-добре ги отстранете предварително. Не е добре по време на огледа да обяснявате как „шкафа в спалнята е наследство от баба ви и той няма да остане в жилището след продажбата, а готварската печка е много удобна, затова ще я вземете със себе си“. Сигурно сте чували за психологическото правило, според което, ако кажете на някого „не мисли за розов слон!“, мисълта за розовия слон ще е единственото, което ще се върти в главата му. Така е и с продажбата на жилище – ако кажете на клиента, че не може да има нещо, той ще се почувства все едно то му е отнето. Затова е най-добре любимите ви вещи да бъдат предварително изнесени от имота.
За мераклиите 
Първото впечатление, което получават клиентите, влизайки в жилището ви, е важно. Затова трябва да се погрижите входният коридор/ вестибюлът да е разчистен.

* Не трябва да има натрупани връхни дрехи, въргалящи се обувки, чадъри, играчки на децата, кашони или някакви излишни предмети. Често се случва, когато разчистваме дома си, „временно“ да оставим нещо в коридора, за да не ни пречи... и това трае с месеци. Постарайте се да разчистите входа на жилището си максимално добре.

* Добре би било на входната врата да поставите предмет, който да „приветства с добре дошли“ вашите гости: може да е нещо сезонно (коледна, великденска украса) или просто предмет, който да говори за вашето гостоприемство (изсушен букет цветя, венец, текстилна аранжировка). Не прекалявайте обаче с украсата, защото тя може и да отблъсне клиентите, ако е прекалено натрапчива или говори за вашите лични предпочитания (религиозни знаци, фен-артикули, лепенки, талисмани и др.).

* Поставете ново килимче пред входната врата.

* Едно от нещата, които правят подсъзнателно впечатление на клиентите е начинът, по който „мирише“ вашият дом. Затова постарайте се в коридора, както и в останалите стаи да има приятен аромат. Добре е да е нещо неутрално и ненаситено: ванилия, канела, портокал. Разбира се, най-добре би било къщата ви да „мирише“ на домашен уют – усещане, което може да създаде например ароматът на прясно изпечен хляб, домашни курабийки, кафе или на горящи в камината дърва. Рядко хората правят това усилие, но защо да не се постараете, ако посрещате клиент, който е проявил сериозен интерес към вашето жилище.

Къща 

Ако продавате къща, първото впечатление, което клиентите добиват е от вашия двор. Той трябва да бъде приветлив и изчистен.

* Боядисайте входната врата и купете нова дръжка, ако има нужда.

* Боядисайте или подменете пощенската кутия, номера на имота и името на улицата.

* Подстрижете и оформете тревата и храстите.

* Ако имате дърветата, погрижете се короните им да не блокират гледката от някой прозорец, а в клоните им да няма заплетени детски играчки, найлонови пликове или други случайно попаднали предмети.  

* Насадете жълти цветя около входа или покрай пътеката – те създават усещане за щастие, настроение и топлота. Жълтият цвят продава. Подходящи растения са: през пролетта – минзухари, иглики, нарциси, лалета; през лятото – рози, тагетеси, невени, рудбекии; през есента – слънчогледи, хризантеми, далии, цинии.

* Ако имате осветителни тела на двора, измийте ги или ги подновете, в случай, че са счупени.

* Измийте външните прозорци, дограмата и фасадата, за да махнете петната, мръсотията и паяжините от тях. Ако се наложи, освежете малко замазката, но не бъдете прекалено смели при избора на цветове, защото непопулярните решения рядко се харесват на повечето хора.

Почистване за отличници 


Може би няма нужда отново да споменаваме колко е важна чистотата за бързата и успешна продажба на вашето жилище. Когато продавате имота, в който живеете в момента, това може да се окаже по-голямо предизвикателство, тъй като клиентите ще идват на огледи с кратко предизвестие. Затова трябва да поддържате дома си винаги в изряден за посещения вид. Ето и някои съвети за критичните места в имота, на които трябва да наблегнете преди продажбата.

* Измийте добре прозорците отвътре. Така през тях ще влиза максимално количество светлина, усещането за чистота ще се подобри, а гледката няма да бъде препречвана от пръстовите отпечатъци на децата по стъклата. Помислете за възможността да свалите завесите от някои прозорци, за да придадете по-отворен вид на помещението и да го осветите по-добре.

* Почистете добре прахта навсякъде, вкл. по дограмите на прозорците и рамките на вратите. Премахнете паяжините от ъглите. Погрижете се и за чистотата на осветителните тела.

* Почистете добре килимите. На пазара в момента има както добри препарати, така и подходящи машини за целта. Разбира се, винаги можете да дадете килимите на професионално почистване или да се обърнете към фирма, която да го свърши на място.

* На местата, където няма килими, изциклете паркета и го полирайте, ако състоянието му го налага. Почистете добре фугите на плочките.

* Прегледайте „критичните“ места в дома си: мазни петна по печката или около абсорбатора, четката в тоалетната, смесителите на мивките, пространството около кофата за боклук и др.

* На някои места в къщата купувачите прекарват не повече от няколко секунди, хвърляйки им бегъл поглед: това са например тоалетни, килери, балкони, мазе/ таван. Няма нужда да влагате излишни средства в тяхното обновяване. Единственото, което трябва да направите е да ги поддържате максимално чисти и подредени.  

Отстранете излишното 


Когато сме живели дълго време в едно жилище, ние сме направили в него своето „гнездо“ – подобно на птиците дълго време сме трупали какво ли не: мебели, картини, цветя, украса и т.н. Сега обаче, това ще стане гнездото на някой друг и за целта трябва да отстраним всичко излишно, което задушава пространството или фокусира прекалено вниманието върху себе си. Ще се учудите колко по-просторен може да стане имотът ви, ако свалите в гаража/ мазето, продадете или подарите част от мебелите си и джунджуриите, които сте събирали дълго време.

* Обърнете специално внимание на кухненския бокс – често се случва да оставяме по плотовете всякакви неща – като се започне от ръкохватките, черпаците, бурканите с подправки и се стигне до кани за вода, тостери и различни готварски машини (за хляб, за зеленчуци на пара, сокоизстисквачки и т.н.). Всички тези малки и не толкова малки неща, оставени на видно място, създават впечатление за претрупаност, разхвърляност и недостатъчно пространство.

* Подредете шкафовете и гардеробите си. Купувачите обичат да оглеждат всякакви места в дома ви, да отварят затворени врати, да надничат по ъглите и рафтовете. Внимавайте да не се случи така, че когато отворят гардероба ви, върху тях да се изсипе купчина наблъскани дрехи или кашон със семейните снимки и сувенири. Погрижете се шкафовете ви да са прилежно подредени – това говори, че се грижите добре за цялото жилище.

Освежете дома си 


С повече желание от ваша страна, можете да освежите жилището си без да се налага да плащате за това на професионални майстори.

* Започнете с освежаване на стените. Ако не сте правили ремонт в близките 1-2 години, вероятно по стените са останали следи, които създават недобро впечатление. Най-лекият пример са петната от пръсти и насекоми, а по-тежките варианти включват течове, напуквания и мухъл. Не използвайте твърде много въображението си, когато подбирате цветовете – най-добре е да са в неутралната бяла гама (но не и чисто бяло) – така ще са възможно най-ненатрапчиви, като същевременно ще създават усещане за простор и светлина в помещенията. Това впечатление ще се засили, ако боядисате таваните в по-светъл цвят от стените.

* Обърнете специално внимание на кухненския бокс и трапезарията – помещенията, в които семейството се събира и прекарва време заедно. Там се случва магията на вкусната гозба, единението на семейната вечеря около масата, споделянето на домакинската работа. Огледайте барплота/ плота за готвене – ако нямате средства да го подмените, поне го освежете (сменете счупените плочки, почистете го с обезмаслител). Преценете състоянието на бялата техника – освен, че трябва да е перфектно излъскана отвън и отвътре, добре е да подмените загорели котлони, счупени бутони и липсващи части; колкото и красива да е кухнята ви, ако бялата техника е захабена, това ще остави лошо впечатление. Почистете добре вратичките на шкафовете и сменете счупени/ липсващи дръжки, ако се налага; не забравяйте и откритите площи (рафтове, плотове, первази, закачалки). Купете нова стойка за измити прибори, нови ръкохватки и поставете чиста кърпа. Аранжирайте няколко буркана с подправки, кошница с плодове, купа с дребни сладки и приберете всякакви излишни уреди и принадлежности, вкл. магнитите от хладилника.

* В санитарните помещения се огледайте за счупени плочки по пода и стените, които би било добре да подмените. В случай, че по стените има тапети, обмислете дали няма да е добре да ги смените, ако са прекалено стари. Огледайте смесителите на мивките и санитарията с критично око – често се случва да привикнем с течащ чучур, падащо кранче, отчупени парченца от мивката или захабен моноблок. Почистете добре ваната/ душкабината – би било прекалено скъпо да ги сменяте, дори да не са в особено добро състояние. Винаги можете да ги освежите с хубаво килимче на пода, красиво цвете, нова завеса. Помислете също и за осветлението в банята – често в България тя е вътрешно помещение, без естествена светлина, което налага до бъдат поставени повече на брой/ с по-голяма мощност осветителни тела. Погрижете се по закачалките да има чисти кърпи, огледалата да са избърсани, да няма купища пране на видни места. Освежете помещенията – прекрасно би било да поставите ароматни свещи, които да създадат усещане за спа, да завържете завесите на ваната с панделка, да поставите няколко сгънати на руло кърпи в красива кошница. Скрийте всички излишни предмети – четки за зъби, почистващи препарати, шампоани, гелове, самобръсначки, легени и т.н.

* Обърнете внимание на дребните неща в дома си: течащи кранчета, скърцащи врати, напукани стени и тавани, мухъл, счупени плочки, увиснали врати на шкафове, липсващи дръжки, изгорели крушки, прах, миризма и следи от домашни любимци и др.

* В случай че живеете в жилищна сграда, огледайте какво е състоянието на общите части. Те са първото нещо, което ще направи впечатление на потенциалните купувачи на вашия апартамент. Опитайте се на поредното събрание на Етажната собственост да обсъдите освежаване на входа, а ако не се стигне до подобно решение, можете да вземете нещата в свои ръце. Без да харчите много пари и със собствени усилия опитайте да се отървете от досадните графити по входните стени и в асансьора. Поставете цвете на етажа, на който се намира вашия имот и се грижете редовно да бършете прахта по листата му. Можете също така да поставите и някоя картина – от онези, които хората са ви подарявали през годините и стоят в някой шкаф или в мазето. Сложете нова крушка в асансьора, забършете със спирт таблото му. Можете да закачите на някоя от стените му хубава мисъл/ мъдрост, която сте ламинирали в местната книжарница.

    

Развихрете въображението си относно детайлите при подредбата на своя имот.  Аранжирайте го така, че да изглежда все едно в него не живее никой, но в същото  време е приветлив, има приятна домашна атмосфера и всеки момент може да приеме новите си собственици. Бъдете креативни и обръщайте внимание на детайлите. Когато брокерът дойде да заснеме жилището ви, нека то да бъде във вида, в който ще го представяте на потенциалните купувачи, тъй като снимките, с които имотът ще се рекламира ще провокират или не основния интерес към него.

Надяваме се, че сме ви били полезни с тези съвети. Ако имате нужда от допълнителна консултация, обърнете се към нашите специалисти!

 

Как да снимаме имот за продажба и как да го продадем по-бързо?
Колко е важно първото впечатление при продажбата на жилище! 


Повечето хора си дават сметка колко важно е първото впечатление, когато става въпрос за интервю за работа, първа среща и др. Но не всички осъзнават, че правилата, които спазват в тези случаи важат и когато продавате жилището си. Изборът на пазара на недвижими имоти днес е толкова голям, че да покажете имота си възможно най-привлекателен е от изключителна важност, за да го продадете. 
Купувачите на жилища започват своето търсене на нов дом в сайтовете за недвижими имоти. Затова първото впечатление към Вашия имот ще дойте от снимките, които го представят в обявата. Ето защо, обявите без снимки не се посещават от потенциалните купувачи. Представяйки жилището си във възможно най-добра светлина на снимките е важно, за да успеете да генерирате необходимия интерес към обявата. 
Ето няколко трика, с които нашите брокери си служат, когато снимат имот за продажба: 
?         Подредете и почистете жилището. Всичко изглежда ненужно на снимките. Затова докато правите снимките скрийте всички кошчета за боклук,  приберете всички предмети от рафтовете, приберете прането – снимката трябва да представя вашето жилище, не вашите лични вещи.

?         Използвайте естествената светлина. Естествената светлина ще представи най-добре вашия дом, тъй като ще пресъздаде най-точно цветовете на снимката. Опитайте се да не използвате светкавицата на фотоапарата. Направете снимки през онази част от деня, когато влиза най-много светлина в апартамента ви, дръпнете щорите и пердета.

?         Опитайте да обхванете цялото пространство като направите снимки от различни ъгли. Застанете в единия край на стаята и направете снимка като се постараете да хванете в кадър цялото пространство от пода до тавана, ако имате стълбище, направете снимка отгоре на цялото помещение, или просто се качете на стол. Не се притеснявайте да експериментирате, за да направите най-добрите снимки на вашия дом.

?         Подредете артистично няколко саксии с цветя. Ако сте от хората, които не гледат растения, помолете съседите да ви услужат с две-три саксии за снимките. Цветята внасят уют и свежест на снимките. Освен това умело можете да прикриете стара маса, или шкаф с помощта на няколко по-пищни саксии.

?         Постарайте се да направите снимки на всяко едно помещение от жилището. Снимайте дори на входното антре, коридора и банята. В повечето случаи тези помещения нямат достъп до дневна светлина, затова не забравяйте да използвате лампите. Ако гледката от балкона ви е хубава, не пропускайте да я покажете на снимка.

 

 

НОТАРИАЛНИ ТАКСИ

ТАРИФА
за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност 
(Обн., ДВ, бр. 95 от 14.08.1998 г.; изм. и доп., бр. 5 от 19.01.1999 г.; изм. с ? 2 от ПМС № 123 от 15.06.1999 г. - бр. 56 от 1999 г., изм. и доп., бр. 39 от 12.05.2009)

I. Обикновени нотариални такси

(в лв.)

1. За извършване:

 

а) на нотариални актове за поправка на нотариални актове, за извършване на актове за отмяна на завещания, за съставяне на констативни протоколи, за приемане на съхранение на саморъчни завещания, на документи и книжа без определен материален интерес

30 ;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) на констативни нотариални актове за собственост на земеделски земи, гори и земи от горския фонд

20 лв.;

в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) на констативни нотариални актове за поправка на констативни нотариални актове по буква "б"

20 лв.;

г) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) на договори за доброволни делби на земеделски земи, гори и земи от горския фонд

20 лв.

д) (нова - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за констативни протоколи по Търговския закон

50 лв.

Забележка. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) Таксата по буква "б" се заплаща от Министерството на земеделието, горите и аграрната реформа само в случаите, когато проектите на нотариалните актове са изготвени от поземлената комисия. 
В случаите, когато нотариалните действия по чл. 5 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи са извършени от съдия по вписванията, таксите по букви "б", "в" и "г" не се събират.

 

2. . (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За обявяване и връщане на саморъчни завещания и за връщане на предадени за съхранение документи и книжа

10 .

Забележка. Таксата по т. 2 за обявяване на саморъчно завещание, което не е било съхранявано при нотариуса, се събира заедно с таксата по т. 1.

 

3. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За нотариална покана върху екземплярите за връчване, а останалите екземпляри се таксуват като преписи

20 .

Забележка. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)Таксата по т. 3 се събира и за връчване по искане на молителя на други съобщения и книжа при условията и по реда на чл. 37 - 58 от Гражданския процесуален кодекс. Когато връчването се извършва служебно по силата на закон, събира се половината от таксата по т. 3.


4. За удостоверяване съдържанието на частни документи без определен материален интерес - върху първия екземпляр:

а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за първата страница

10;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за всяка следваща страница а останалите екземпляри се таксуват като преписи.

2,

5. За удостоверяване на датата и подписите на частни документи без определен материален интерес:

 

а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за първия подпис

5;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)при преупълномощаване таксата за подпис е в двойния размер по буква „а”

 

в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за всеки следващ подпис

2

г) (нова - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)на документ, който ще се ползва за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот, за всеки подпис

10

д) (нова. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)при преупълномощаване таксата за подпис на документ, който ще се ползва за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот, е в двойния размер на таксата по буква „г”

 

Забележка. Таксата по т. 5 се събира еднократно при едновременното удостоверяване на датата и подписите, а в противен случай се събира отделно.


6. За удостоверяване верността на преписи и извлечения от документи и книжа:

а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за първата страница

3;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за всяка следваща страница

2.

7. За даване на справки по нотариалните книги и регистри:

 

а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за устна справка за извършен акт или за удостоверяване по името на едно лице

2;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)за издаване на удостоверение за извършен акт или за удостоверяване по името на едно лице

10.

II. Нотариални такси според удостоверявания материален интерес
8. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За издаване на нотариален или на договор за делба извън посочените в т.1 се събира такса по следната таблица:  


Удостоверяван материален интерес

Нотариална такса (в лв.)

до 100 лв.  включително

30

от 101 до 1 000 лв.

30 1,5 на сто за горницата над 100

от 1001 до 10 000 лв.

43,50 1,3 на сто за горницата над 1 000  

от 10 001 до 50 000 лв.

160,50 0,8 на сто за горницата над 10 000  

от 50 001 до 100 000 лв.

480,50 0,5 на сто за горницата над 50 000

от 100 000 – 500 000 лв. 

730,50 0,2 на сто за горницата над 100 000 

над 500 000 лв.

1530,50 0,1 на сто за горницата над 500 000 лв., но не повече от 6000 лв.

9. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на дата и подписите на договори и на едностранни изявления с определен материален интерес и подлежащи на вписване, за извършване на нотариално завещание, при издаване на препис на обявено саморъчно завещание, за изпълнение на завещание, за извършване на протест, за приемане на съхранение на документи и книжка с определен материален интерес, за удостоверяване съдържанието на частни документи с определен материален интерес се събира 50 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.”
10. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.) За удостоверяване на датата и подписите на договори с определен материален интерес се събира 30 на сто от таксата по т. 8, но не по-малко от 30 лв.
Забележка. Таксата по т. 9 при издаване на препис от обявено саморъчно завещание се събира едновременно с таксата по т. 6, като за всеки следващ препис от същото завещание се събира само таксата по т. 6.
11. За извършване на обстоятелствена проверка, както и за удостоверяване на датата и подписите на договори за прехвърляне на собствеността върху моторни превозни средства се събира таксата по т. 8.
Забележка. Таксата по т. 8 за извършване на обстоятелствена проверка се дължи при предявяване на искането, като при непризнаване на собствеността не се връща.
12. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За удостоверяване на датата и подписите на едностранни изявления с определен материален интерес (като разписки за дължими или издължени суми,  молби и съгласия за заличаване на ипотеки, разни гаранции и др.) се събира половината от таксата по т. 10, но не по-малко от 25 лв.
13. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За управление на имущество - върху брутния месечен доход от имуществото за периода на поръчката:
за всеки месец - 20 на сто,
но не по-малко от 50 лв.


III. Нотариални такси според изразходваното време

(лв./час)

14. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За устен правен съвет или консултация

8.

15. (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)За писмен правен съвет или консултация и при посредничество за изясняване волята на страните

15.

16. За справки, набавяне на документи, книжа и др.

5.

Забележка.Таксите по т.14, 15 и 16 за непълен час се събират като за пълен час, като преди извършване на действието нотариусът е длъжен да укаже приблизително необходимото време.
IV. Нотариални такси за изготвяне и проверка на документи
17. За изготвяне на проект на нотариален акт на поправка на нотариален акт, акт за отмяна на завещание, констативен протокол, саморъчно завещание и молба-декларация за обстоятелствена проверка се събира таксата по т. 1.
Забележка. Таксата по т. 17 за изготвяне на проект на акт за отмяна на завещание и на констативен протокол се събира само когато самият акт или констативен протокол не бъде издаден в същия ден. Ако в едномесечен срок актът или констативният протокол бъде издаден от същия нотариус, такса по т. 1 не се събира.
18. За изготвяне на проект на нотариална покана се събира таксата по т. 3.
19. За изготвяне на проект на документ без определен материален интерес се събира таксата по т. 4.
20. За изготвяне:
а) на проект на нотариален акт извън посочените в т. 1 се събира таксата по т. 8;
б) на проект на нотариално завещание и на проект на договор с определен материален интерес се събира таксата по т. 11.
Забележка.Таксата по т. 20 не се събира за изготвяне на проект на нотариален акт по образувано от същия нотариус дело за обстоятелствена проверка. Таксата за изготвяне на проект на нотариално завещание се събира само когато самото завещание не бъде извършено в същия ден. Ако в едномесечен срок завещанието бъде извършено от същия нотариус, такса по т. 9 не се събира.
21. За изготвяне на проект на документ по т. 12 се събира таксата по т. 12.
22. За проверка на изготвен от страните проект на документ, извършена без нотариално удостоверяване, се събира половината от съответната такса по т. 17 - 21. Ако в едномесечен срок бъде извършено нотариално удостоверяване на същия документ от същия нотариус, събира се само другата половина от таксата, съответно само разликата, когато има такава.
Забележка. Таксите по т. 17 - 21 не се събират за изготвяне и проверка на документи по управление на имущество, възложено на същия нотариус.
V. Допълнителна нотариална такса
23. За действие, извършено по искане на молителя извън нотариалната кантора, в неработно време или в почивни и празнични дни, върху съответната нотариална такса се заплаща допълнително, както следва:


а) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)извън нотариалната кантора в работно време

25 на сто;

б) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)в нотариалната кантора в неработно време

25 на сто;

в) (изм. - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)извън нотариалната кантора в неработно време

50 на сто.

г) (нова - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)извън нотариалната кантора и населеното място, където е установена

50 на сто.

д) (нова - ДВ, бр. 39 от 2009 г.)извън нотариалната кантора, в неработно време и извън населеното място, където е установена – в двоен размер

 

Постановление № 109 
от 12 май 2009 г. 
за изменение и допълнение на Тарифата за нотариалните такси към Закона за нотариусите и нотариалната дейност 
(Обн. - ДВ, бр. 39 от 12.0.2009г.) 
...................................................... 
......................................................

 

Постановлението влиза в сила от 1 юли 2009